A doua zi de proteste ale medicilor de familie: Sunt doctori cărora le e frică. Mulți deja și-au depus cereri de emigrare

A doua zi de proteste ale medicilor de familie: Sunt doctori cărora le e frică. Mulți deja și-au depus cereri de emigrare
Publicat: 04/01/2018, 11:49
Actualizat: 25/03/2019, 21:11

„O parte dintre noi continuă protestele, o parte nu. Sunt medici cărora le e frică. Pentru că li s-a spus că rămân fără contract, ceea ce înseamnă că te duci să vinzi gogoși în piață, nu numai tu, ci și asistenta. Mulți deja și-au depus cereri de emigrări. Dacă se va continua acest protest sau nu este mai puțin important, dar important este că decidentul nostru consideră că trebuie să ne amenințe decât să încerce să rezolve probelemele pentru care am ajuns aici. Nu am dorit să ajungem aici și aș fi vrut să văd un pic de responsabilitate și din partea decidenților și să explice măsurile pe etape, să spună fiecare pas pe care îl fac. De luni de zile cerem aceste lucruri și degeaba. Aș fi vrut responsabilitate, nu pumnul în gura”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF).

Medicii de familie au început protestele de miercuri, fiind nemulțumiți de birocrația din sistemul de sănătate, manifestându-se prin neacordarea de servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienții nu mai primesc trimiteri și rețete compensate. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu consideră „etic și normal” ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanțare”.

„90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat și eu la prima parte a întâlnirii ședință de guvern. Am identificat soluțiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce privește debirocratizarea. Dar așa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare și despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulțumiți. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanțare, dar nu consider că este etic și nici normal să ne folosim de pacienți în negocieri”, a explicat Bodog.

Conform centralizării efectuate de CNAS, până acum circa 70% din medicii de familie din întreaga țară au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Având în vedere situația creată la semnarea actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, CNAS solicită medicilor de familie maximă responsabilitate față de pacienții pe care-i au în îngrijire”, precizează reprezentanții instituției.

CNAS precizează că în relația cu medicii de familie asigurații beneficiază, potrivit drepturilor reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, de Contractul-cadru pe anul 2017 și de normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului și până la vindecare.

„De asemenea, asigurații au, printre altele, următoarele drepturi: să beneficieze de pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condițiile legii; să fie înscriși pe lista unui medic de familie pe care îl solicită; să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum și casa de asigurări de sănătate la care se asigură; să își schimbe medicul de familie ales, după expirarea a cel puțin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia, cu excepția situațiilor prevăzute în mod expres în Contractul-cadru”, potrivit comunicatului remis de CNAS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×